Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Totem of the wolf!!!!!!

Το Τοτέμ του Λύκου(狼图腾 (Láng Túténg))
Jiang Rong






Μία εικόνα,χίλιες λέξεις..
Ένα βιβλίο,χίλιες εικόνες..
Ένα αριστούργημα της κινεζικής σύγχρονης λογοτεχνίας.
Ο  Jiang Rong ή κατά κόσμον Lü Jiamin δημοσίευσε το 2004 το ήμι-βιογραφικό μυθιστόρημα "Το Τοτέμ του Λύκου",αποσπώντας διθυραμβικές αλλά και σκληρές κριτικές.
Για πολλά χρόνια ο Lü Jiamin αποφεύγει για πολιτικούς κυρίως λόγους, να εμφανιστεί με το πραγματικό του όνομα και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Jiang Rong.

Mongolia & Wolves 
Η ιστορία του μυθιστορήματος,αφορά έναν νεαρό Κινέζο, εν ονόματι Chen Zhen,ο οποίος κατά την διάρκεια της Πολιτισμικής Επανάστασης στην Κίνα το 1967,φεύγει να εργαστεί στα υψίπεδα της Εσωτερικής Μογγολίας. Μία χώρα γεμάτη ιστορία και παραδόσεις. Έθιμα και ζωή μιας άλλης εποχής που εξανθρωπίστηκαν.
Το βιβλίο αυτό, εκτός από την ιστορία του Chen Zhen, αφηγείται για την γεωργική κολεκτιβοποίηση της ζωής των Μογγόλων Νομάδων από τους Κινέζους Χαν και την οικολογική καταστροφή που δημιούργησαν οι γεωργικές καλλιέργειες και οι συστηματικές αλλοιώσεις στα οικοσυστήματα τους.
Όμως η ουσιαστική συγγραφή του βιβλίου έγινε για να υμνηθεί ο Λύκος της Μογγολίας.
Ένα ζώο "παρεξηγημένο" από τις παλιές λαϊκές παραδόσεις,που στα μάτια του αναγνώστη καθώς οι περιγραφές και οι λέξεις περνάνε από μπροστά του,ξετυλίγεται η περηφάνια και η δύναμη του Γκρίζου Λύκου.
Ο Chen Zhen, φοιτητής από την Κίνα φεύγει να εργαστεί κοντά στους νομάδες της Εσωτερικής Μογγολίας. Στην διάρκεια ενός κυνηγιού,ανακαλύπτει τον απίθανο κόσμο των Λύκων και αποφασίζει να μάθει για αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρθει κοντά με τους νομάδες,να ενστερνιστεί τον τρόπο ζωής τους και το μεγαλύτερο από όλα να μεγαλώσει ένα λυκόπουλο,παρά την αντίδραση των υπολοίπων. Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του νεαρού Κινέζου,μαθαίνουμε συνήθειες του τρόπου ζωής των νομάδων,μαθαίνουμε μυστικά της φύσης και μυστικά της συμπεριφοράς των ζώων.
Ιδιαίτερη θέση βέβαια κατέχει ο Γκρίζος Λύκος της Μογγολίας και η πίστη των Μογγόλων στο Τοτέμ του Λύκου ως θεότητα τους.


Ο Λύκος στην Εσωτερική Μογγολία
Ο Λύκος της Εσωτερικής Μογγολίας,θεωρείται ιερό ζώο και οι νομάδες θεωρούν τον εαυτό τους απόγονο των Λύκων. Πιστεύουν πως ο εθνάρχης τους,ο μεγάλος Τσέγκινς Χαν,κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες όλων των εποχών,στην αγάπη και την αφοσίωση που είχε στην παρατήρηση των Λύκων.
Το Τοτέμ του Λύκου βασίζει την θεωρία τους για τους Λύκους,ως απεσταλμένους του Θεού και πως μετά τον θάνατο των ανθρώπων και οποιουδήποτε ζωικού όντος,θα πρέπει οι σωροί να μένουν άθαφτες στο ιερό βουνό,ώστε να τους βρούνε οι λύκοι και να τους φάνε.
Δεν φοβούνται τον θάνατο οι Μογγόλοι νομάδες,καθώς με την διαδικασία που προαναφέρθηκε δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς να φτάσουν γρηγορότερα στον ουρανό,στον Θεό τους.




Ο Λύκος
Canis Lupus ή απλά Λύκος,ένα σαρκοφάγο θηλαστικό,κοινής καταγωγής με τον σκύλο.
Συναντώνται κυρίως στο Βόρειο ημισφαίριο της γης,αλλά η συστηματική εξόντωση τους τον προηγούμενο αιώνα,μείωσε σημαντικά τον πληθυσμό τους και τους κατέστησε απειλούμενο είδος .
Ο Λύκος αποτελεί το πρωτεύον σαρκοφάγο σε πολλά είδη οικοσυστημάτων όπως,τούνδρες,τάιγκες,δάση,λιβάδια και βουνά.
Σύμφωνα με τους Μογγόλους νομάδες η επιβίωση του Λύκου είναι ζωτικής σημασίας,διότι σε περίπτωση που ο αριθμός του πληθυσμού των Λύκων μειωθεί,το οικοσύστημα στο οποίο βιώνει θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Ο Λύκος δεν εξημερώνεται διότι εκ φύσεως είναι ένα ζώο κυνηγός,σαρκοφάγο που ζει κυρίως σε αγέλες.Οι μοναχοί Λύκοι είναι σπάνιες περιπτώσεις και αυτό θα οφείλεται είτε σε διωγμό του από την αγέλη.
Η ευφυεία  των Λύκων αποκαλύπτει την δύναμη να επιβιώνουν και να ξεγλιστρούν από δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να εισέλθουν. Τα μέλη της αγέλης φροντίζουν τα κουτάβια,τους γέροντες ενώ ο αρχηγός της αγέλης είναι αυτός στον οποίο στηρίζονται όλοι. Ένα αξιοθαύμαστο στοιχείο είναι πως στην αγέλη υπάρχουν οι λεγόμενοι ανιχνευτές,οι μαχητές που στις μάχες και στην υπεράσπιση της αγέλης μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και τέλος οι Λύκαινες, που όταν έχουν χάσει από ανθρώπινο χέρι τα μικρά τους,όταν τους δοθεί η ευκαιρία παίρνουν την εκδίκηση τους.
Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο "Το Τοτέμ του Λύκου" θα καταλάβει και θα μάθει την δύναμη αυτών των ζώων,ενώ όσα είχε μάθει από τις παραδόσεις και τις λαϊκές ιστορίες,θα καταλάβει ότι ο Λύκος είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ζώα του πλανήτη.






Links...
Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τον Λύκο στα βουνά της Ελλάδας και τα καταφύγια Λύκων που υπάρχουν μπορείτε να επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: