Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Bald Eagle...

Ή Αμερικάνικος Αετός... (Haliaeetus leucocephalus)
Γνωστός για την αρχοντιά και την ομορφιά του,έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνιες διαφημιστικών,ταινιών αλλά και παραδόσεων.






Haliaeetus leucocephalus


Ο φαλακρός αετός,εθνικό σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,απέκτησε το όνομα του από τις λέξεις leuco (λευκό) και cephalus (κεφάλι),υποδηλώνοντας την χαρακτηριστική του μορφή.Συναντάται κυρίως στην Βόρεια Αμερική και σε περιοχές με μεγάλες εκτάσεις νερού,για αυτό τον λόγο αποκαλείται και αετός της θάλασσας.
.
Μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα ο Φαλακρός Αετός θεωρούνταν από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως ένα είδος υπό εξαφάνιση λόγω της δραματικής μείωσης του πληθυσμού του από την δεκαετία του '50.Οι λόγοι για την δραματική μείωση του πληθυσμού ήταν η χρήση φυτοφαρμάκων DDT που προκαλούσαν προβλήματα στην γονιμότητα,η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως το παράνομο κυνήγι.
Στις 12 Ιουλίου του 1995,η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ,αποφάσισε μετά από τα νέα μέτρα και τις μετατροπές των υπαρχόντων νόμων για την προστασία του Φαλακρού Αετού, να τον βγάλει από την λίστα με τα απειλούμενα είδη.Ενώ το 2007 αφαιρέθηκε οριστικά και από τα είδη που απειλούνται.








Εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ..
Ήδη από την απαρχή του Αμερικανικού κράτους,ο αετός κατείχε εξέχουσα θέση τόσο στην κουλτούρα των αυτοχθόνων,όσο και στα κρατικά σύμβολα εξουσίας με απόφαση του Κογκρέσου το 1782,συμβολίζοντας το ζωντανό σύμβολο της αμερικανικής ελευθερίας και του πνεύματος.
Η μεγάλη σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,που χρησιμοποιείται για την επικύρωση όλων των σημαντικών κυβερνητικών εγγράφων,χρησιμοποιεί τον αετό,ενώ υπήρξαν και κέρματα με την μία όψη καλυμμένη με την μορφή του αετού.
Όσον αφορά την κουλτούρα και τις παραδόσεις των αυτοχθόνων της Βορείου Αμερικής,ο Φαλακρός Αετός κατέχει ιερή θέση τόσο στους μύθους όσο και στις θρησκευτικές τελετές.
Θεωρούνται ως αγγελιοφόροι μεταξύ των θεών και ανθρώπων και σύμβολο ειρήνης. Ενώ μόνο εξουσιοδοτημένες φυλές έχουν τον δικαίωμα ,σύμφωνα με αμερικανικό νόμο, να χρησιμοποιήσουν φτερά αετού στις θρησκευτικές τους τελετές,ξεσηκώνοντας πολλούς καθώς υπάρχει καταπάτηση της θρησκευτικής τους ελευθερίας.










Φαλακροί Αετοί στο σήμερα...


Από το 1782, που επισήμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε ως εθνικό σύμβολο της τον Φαλακρό Αετό,ως και σήμερα έχει αγαπηθεί από τους πολίτες
Η μορφή του αετού κυριαρχεί στην δημιουργία tattoo καθώς συμβολίζει δύναμη,εξουσία και ελευθερία.






 Προτιμήθηκε από τους στρατιώτες του Ά Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και ακόμα και σήμερα θεωρείται ως απόδειξη πατριωτισμού και σεβασμού στην πατρίδα.
Επίσης αν και ανδροκρατούμενο τατουάζ,επιλέγεται και από γυναίκες ενώ είναι το πιο συχνό σύμβολο για την επικάλυψη ανεπιθύμητων τατουάζ!


Links:


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

the king of the sky, the most perfect bird