Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Dogs with a story to tell us....


Ο Canis lupus familiaris ή ο γνωστός σε όλους μας σκύλος, εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού!
Κατάγεται από την γκρίζο λύκο και σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 350 ράτσες σκύλων. Οι ειδικοί χωρίζουν τις ράτσες των σκύλων σε 4 βασικές κατηγορίες:

·         «Σκυλιά του παλαιού κόσμου»
·         «Σκυλιά τύπου ‘Mastiff-type’»
·         «Σκυλιά τύπου βοσκής/τσοπάνοι ‘Herding-type’»
·         «Σκυλιά μοντέρνα ή κυνηγιού»

Βέβαια εκτός από τις αναγνωρισμένες ράτσες σκύλων, πολλές είναι αυτές που δεν έχουν αναγνωριστεί επισήμως, παρόλο που αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές!

 Λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την ιστορία και την καταγωγή των σκύλων. Αυτό το οποίο θα αναφερθούμε στην σημερινή μας ιστορία αφορά για ξεχωριστές περιπτώσεις σκύλων που έχουν μείνει στην ιστορία. Είτε την πραγματική, είτε αυτής του κινηματογράφου και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Hachiko


Ο Hachiko ήταν Akita-Inu, μία μεγαλόσωμη ιαπωνική ράτσα σκύλων. Γεννήθηκε στην Odate της Ιαπωνίας τον Νοέμβριο του 1923. Σε ηλικία περίπου 2 μηνών, κουτάβι ακόμα, στάλθηκε στο σπίτι του Καθηγητή  Hidesaburo Ueno του Τμήματος Γεωργίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Ο Καθηγητής Ueno ζούσε στην περιοχή Shibuya του Τόκιο, κοντά στον σταθμό του τρένου.
Όταν πλέον ο Hachiko είχε μεγαλώσει αρκετά, απέκτησε την συνήθεια να συνοδεύει το αφεντικό του ως τον σταθμό του τρένου και έπειτα να τον περιμένει να γυρίσει από την δουλειά. Αυτό ήταν κάτι μοναδικό και ασυνήθιστο για τον Καθηγητή Ueno!
Όμως το τραγικό συμβάν στις 21 Μαΐου του 1925, όταν ο Καθηγητής Ueno πεθαίνει από εγκεφαλικό κατά την διάρκεια διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο, θα οδηγήσει στον μεγάλο σημερινό «μύθο» του Hachiko. Καθώς τα Akita θεωρούνται πιστά και πλήρως αφοσιωμένα σκυλιά, έτσι και ο Hachiko, καθώς αντιλήφθηκε ότι ο αφέντης του δεν έχει γυρίσει ούτε στον σταθμό ούτε στο σπίτι, για τα επόμενα 9 χρόνια ακολουθεί την ίδια διαδρομή, ελπίζοντας να ξαναδεί τον αφέντη του…
Όλα αυτά τα χρόνια άνθρωποι που δούλευαν γύρω από τον σταθμό φρόντιζαν τον  Hachiko και όταν ένας μαθητής του Καθηγητή Ueno έμαθε την ιστορία του Hachiko, θέλησε να την δημοσιεύσει στον Τύπο. Από εκεί ξεκίνησε και η αγάπη για αυτόν τον πιστό φίλο του ανθρώπου και εις ανάμνηση του ανεγέρθει στο σημείο που στεκότανε ο Hachiko ένα μπρούτζινο άγαλμα. Το σημερινό όμως είναι το 2ο που στήθηκε, καθώς το αρχικό χρησιμοποιήθηκε ως υλικό στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Hachiko πέθανε το 1935 και βρέθηκε κοντά στον σταθμό του τρένου. Μετά από πολλά χρόνια και φήμες, πριν λίγο καιρό επιστήμονες μπόρεσαν να αποδώσουν τον θάνατο του στον καρκίνο και στα «σκουλήκια». Η σωρός του βρίσκεται βαλσαμωμένη στο Εθνικό Επιστημονικό Μουσείο της Ιαπωνίας.






Ο θρύλος του Hachiko γυρίστηκε το 2009 σε ταινία «Hachi: A Dog's Tale» ριμέικ ταινίας του 1987!













Lassie


Lassie ή Λάση!
Μία μυθοπλαστική σκυλίτσα, δημιούργημα της φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα Eric Knight. Το 1938 ο Eric Knight δημοσιεύει την μικρού ‘μήκους’ ιστορία της «Λάση, γύρνα σπίτι», που στην συνέχεια το 1940 μετατρέπεται σε ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα.



Το 1943 η MGM μεταφέρει στον κινηματογράφο την «Λάση» και έκτοτε η πορεία και η συνέχεια θα είναι άκρως επιτυχημένη!
Η «Λάση» είναι ράτσας Rough Collie (Long-Haired Collie). Ράτσα που δημιουργήθηκε για την φύλαξη κοπαδιών στην Σκωτία. Τα Κόλεϋ διακρίνονται σε αρκετές κατηγορίες και μέσα στα χρόνια η «Λάση» έγινε είδος μοναδικό.





Βέβαια πολύ δεν γνωρίζαμε ότι παρά τον θηλυκό χαρακτήρα της «Λάση», τα σκυλιά που την υποδύονταν μετά από μακρόχρονη εκπαίδευση, ήταν αρσενικά. Το δημοφιλέστερο και πρώτο που υποδύθηκε τον χαρακτήρα της «Λάση», ήταν ο Pal, ενώ απόγονοι του χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Χαρακτηριστικό της προτίμησης αρσενικών για τον ρόλο, είναι ότι είναι ψηλότερα από τα παιδιά και έτσι θα αργήσει να φανεί η διαφορά καθώς αναπτύσσονται τα παιδιά.






Η φιγούρα της «Λάση» αναμφισβήτητα αποτελεί το δημοφιλέστερο σκυλί στον χώρο του θεάματος, αφού λογοτεχνικές και μη ιστορίες, μουσική, ταινίες και διαφημίσεις στηρίζονται σε αυτήν.










Man Ray


Man Ray
Το πιο διάσημο σκυλί-μοντέλο!

Ο Αμερικανός φωτογράφος-καλλιτέχνης William Wegman, γνωστός κυρίως για την δημιουργία συνθέσεων που αφορούν σκυλιά μεταμορφωμένα και σκηνοθετημένα σε ανθρώπινες συνήθειες, μέσα από τα έργα του καθιέρωσε τον Man Ray ως το μοντέλο-σκύλος.
Ο Man Ray ράτσα Weimaraner ενέπνευσε τον γνωστό φωτογράφο και τον ανέδειξε διάσημο καλλιτέχνη. Το πιο αξιοπερίεργο είναι πως το 1982 το περιοδικό The Village Voice ανέδειξε τον Man Ray ως άντρας της χρονιάς!
Ο Man Ray ανέδειξε μια ολόκληρη και ασυνήθιστη τέχνη, ενώ ο θάνατος του σημάδεψε τον William Wegman. Παρόλα αυτά ο καλλιτέχνης απέκτησε στην συνέχεια και άλλα Weimaraners εξίσου γνωστά Fay Ray κτλ.
Τα Weimaraner δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα ως κυνηγόσκυλα μεγάλων αρχικά θηραμάτων. Ενώ η κορμοστασιά και το ταπεραμέντο τους, τα έκαναν αξιαγάπητα κατοικίδια.

Πρόσωπα όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ,Μπράντ  Πιτ, Γκρέις Κέλι είχαν στην κατοχή τους Weimaraner.

CU

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η ταινία Hachiko, πολύ συγκυνητική :-(