Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Κατοικίδια ζώα.Δικαίωμα στην ζωή!

photo from:e-artemis.gr

Το νέο νομοσχέδιο για "Τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση και τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό", είναι ένα μεγάλο βήμα της ελληνικής κοινωνίας για τον σεβασμό και την προστασία των ζώων.
Σύμφωνα με το νέο νόμο,προβλέπονται 18 σημαντικά άρθρα,με τα οποία διασφαλίζεται η ευζωία των κατοικίδιων.
Τα άρθρα συνοπτικά αναφέρονται στην χρήση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων των κατοικίδιων και όσα συνεπάγεται αυτό,την απαγόρευση και ποινικοποίηση της βίας και άρθρα για την σωστή φροντίδα τους από τους ιδιοκτήτες αλλά και τους τόπους πώλησης τους.
Σημαντικότερης σημασίας είναι τα άρθρα για τις ρυθμίσεις περί:

  • "Απαγόρευση συμμετοχής κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσιας έκθεσης ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.Απαγόρευσης της συμμετοχής ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις."
  • "Δημιουργίας στο ΥΠΑΤΤ,Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους,που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς."
  • "Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ,ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο."
Στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν μια πλήρης ενημέρωση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο,αλλά και να αφήσουν τα σχόλια τους σε όλες τις κατηγορίες του νέου νόμου. Μια σημαντική κίνηση του Υπουργείου,που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να επικοινωνήσουν άμεσα και να συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή για την προστασία των ζώων.

Επιπτώσεις
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στα ζώα?
Δεν υπάρχει άλλη απάντηση από θετική εξέλιξη στην ανάπτυξη τους και την ομαλή βίωση τους.
Καθημερινά καταγράφονται κλήσεις και καταγγελίες για κλοπές κυνηγετικών σκύλων,για παράνομη πώληση εξωτικών κατοικίδιων και φυσικά για κακοποίηση αδέσποτων και μη ζώων.
Περιστατικά όπου οδηγοί λεωφορείων πατάνε αδέσποτα,μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων επιβατών σοκάρουν.Αυτός ο νόμος λοιπόν έρχεται να δώσει ένα τέλος σε όλα αυτά.
Ήδη σε πολλές χώρες η εγκατάσταση microchip έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια και η νοοτροπία αυτήν έχει "απορροφηθεί" από τους ανθρώπους.Με αποτέλεσμα οι παραβάτες να τιμωρούνται.

Ενστάσεις
Ωστόσο υπάρχουν πολλές ενστάσεις όσον αφορά κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Η διάκριση που γίνεται μεταξύ του πρόστιμου για τα σκυλιά και τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι,επιφέρει πολλές ενστάσεις στους φιλόζωους,που ήδη εναντιώνονται στο κυνήγι.Η επιβολή μεγαλύτερου προστίμου της τάξης των 8.000 ευρώ για την κλοπή κυνηγόσκυλου,σε σχέση με το πρόστιμο των 3.000 ευρώ σε κλοπή σκύλων συντροφιάς,προκαλεί την δυσαρέσκεια για τον υποβιβασμό των απλών σκυλιών από τα κυνηγόσκυλα,που όπως δηλώνουν δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία.
Άλλο ένα πρόβλημα δημιουργείται από την επιβολή προστίμου σε φιλόζωους εθελοντές που στην περίπτωση που βρούνε αδέσποτα κουτάβια και τα μεταφέρουν με το όχημα τους,πρέπει να πληρώσουν.Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει ως 2 κατοικία ζώα στο σπίτι και την μεταφορά 2 μόνο κατοικίδιων σε όχημα.

photo from:animalspress.blogspot.com

Το νέο νομοσχέδιο είναι ένας μεγάλος πρόδρομος για τον σεβασμό στα ζώα και το δικαίωμα φυσιολογικής ζωής,γεμάτη αγάπη και ευτυχία.Τι πιο όμορφο από την αγάπη που σου δίνουν.Αγάπη απλόχερη,χωρίς αντάλλαγμα....






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους έκαναν και κάτι καλό για τα ζώα !!!