Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Coyote....

Αμερικάνικο τσακάλι ή  λύκος των λιβαδιών?
Όπως και να τα αποκαλέσουμε,τα κογιότ θεωρούνται ως ένα από τα πιο πονηρά ζώα στην γη.

photo:f1school.gr

Ο μύθος!
Υπάρχει ένας Ινδιάνικος μύθος της φυλής Karuk  ο οποίος αναφέρει πως όταν ο Θεός Kareya δημιούργησε τον κόσμο,έδωσε στον άνθρωπο την εντολή να κατασκευάσει τόξα.Ανάλογα με το πόσο μεγάλο θα ήταν το τόξο,τα ζώα θα αποκτούσαν ανάλογη δύναμη.Μοίρασε σε όλα τα ζώα δυνάμεις και ικανότητες για να μπορέσουν να επιβιώσουν,όμως το κογιότ είχε αποκοιμηθεί και δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλο τόξο.Τα υπόλοιπα ζώα το περιγελούσαν και έτσι ο άνθρωπος το λυπήθηκε και ζήτησε από τον Θεό να του χαρίσει πονηριά.Με αυτόν τον τρόπο το κογιότ πήρε την φήμη του πονηρού ζώου.


Το κογιότ...
Τα κογιότ (Canis latrans) συναντώνται κυρίως στην Βόρεια Αμερική και σε περιοχές της Κεντρικής Αμερικής.Είναι ένα είδος σκύλου, που έχουν αναγνωρισθεί συνολικά 19 υποείδη του και θεωρείται ότι κατάγεται από την Βόρεια Αμερική,σε αντίθεση με τον Γκρίζο Λύκο της Αμερικής που προήλθε από την Ευρασιατική περιοχή. Η ονομασία του προέρχεται από την λέξη των Nahuatl "cóyotl",ενώ Canis Latrans σημαίνει το σκυλί που γαβγίζει!

Τα κογιότ συνήθως συναντώνται σε αγέλες,ενώ προτιμάνε να κυνηγάνε σε ζευγάρια.Σε περιοχές της Βορείου Αμερικής,εκεί που πριν χρόνια συναντώνταν αγέλες λύκων,τώρα ζούνε τα κογιότ,τα οποία πιο εύκολα συμβιώνουν κοντά στους ανθρώπους. Έχουν εντοπιστεί υβρίδια κογιότ με σκύλους αλλά και με λύκους πιο σπάνια. Λέγεται μάλιστα ότι μετά από επιστημονικές έρευνες DNA του κόκκινου λύκου,πιθανολογείται να είναι υβρίδιο κογιότ-Γκρίζου Λύκου!

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως τα κογιότ παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην σταθερή και ομαλή εξέλιξη της πανίδας στις περιοχές των ΗΠΑ. Τρέφονται με τρωκτικά αλλά πολλές φορές μπορεί να τραφούν με μεγαλύτερα ζώα όπως Λίνξ. Βέβαια το κογιότ έχει και πολλούς εχθρούς όπως τον Γκρίζο Λύκο,την αρκούδα και το κούγκαρ. Επιθέσεις στους ανθρώπους δεν έχουν σημειωθεί πολλές,ωστόσο η εξοικείωση τους με αυτούς,τα κάνει όλο και πιο επικίνδυνα απέναντι τους.Τέλος τα κογιότ από τους αυτόχθονες της Βορείου Αμερικής αλλά και από τους νεότερους κάτοικους έχουν σημαντική θέση στην παράδοση και την λαογραφία τους.Μάλιστα η λέξη κογιότ χρησιμοποιείται από μια γλώσσα αργκό, για τους λαθρέμπορους που διακινούν παρανόμως ανθρώπους από τα σύνορα μεταξύ Μεξικού-ΗΠΑ.

Διάσημο Κογιότ!




Το πιο διάσημο κογιότ στον κόσμο δεν είναι άλλο από το γνωστό κυνηγό του Road Runner!
Ένα αχτύπητο και διάσημο δίδυμο cartoon Looney Tunes και Merrie Melodies,παραγωγής Warner Bros που έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1949 στην ταινία κινουμένων σχεδίων "Fast and Furry-ous".
Το κογιότ έχει αγαπηθεί για την αστείρευτη υπομονή του να πιάσει τον Road Runner και να τον φάει. Άλλα όση και φαντασία να έχει πάντα αποτυγχάνει,χωρίς όμως να το βάζει κάτω!
Ο σκηνοθέτης των κόμικς Chuck Jones για την δημιουργία του Κογιότ,βασίστηκε στην αναφορά του  βιβλίου του Mark Twain "Roughing It" ως ένα ψηλό,λιγνό και σκελετωμένο ζώο!
Ο Chuck Jones δήλωσε ότι η δημιουργία του διάσημου διδύμου Coyote-RoadRunner δημιουργήθηκε ως παρωδία στο παραδοσιακό δίδυμο "γάτα-ποντίκι"!

Links:



Δεν υπάρχουν σχόλια: