Τρίτη 17 Μαΐου 2011

The Devil of Tasmania..

Diavolo di Tasmania, Tasmanian Devil, Тасманский дьявол, Diable de Tasmanie, Διάβολος της Τασμανίας, タスマニアデビル, Sarcophilus harrisii...








Ένα είναι σίγουρο, ότι ο Διάβολος της Τασμανίας αποτελεί το σήμα κατατεθέν της νήσου Τασμανία.
Ένα νησί που ανήκει στην Αυστραλία και μαζί με ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών αποτελεί την Πολιτεία της Τασμανίας (Tasmania).

"Ο Διάβολος Μένει Τασμανία"...
Ο Διάβολος της Τασμανίας (εν συντομία θα τον αναφέρουμε ως Διάβολος),ανήκει στο γένος των Sarcophilus της οικογένειας Dasyuromorphia.
Συναντάται μόνο στην νήσο της Τασμανίας,καθώς ελάχιστοι Διάβολοι υπάρχουν υπό αιχμαλωσία στην Αυστραλία,από όπου και εξαλείφθηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια.
Ο Διάβολος αποτελεί το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο της γης,ενώ είναι ένα μοναχικό και νυκτόβιο θηλαστικό με εξαιρετικά ιδιόρρυθμη προσωπικότητα και συμπεριφορά. 
Στο φυσικό περιβάλλον ο Διάβολος μπορεί να ζήσει ως 6 χρόνια,ενώ σε κατάσταση αιχμαλωσίας ή σε προστατευτικά περιβαλλοντικά πάρκα της Τασμανίας μέχρι και 8 χρόνια.
Το θηλυκό γεννά μία φορά τον χρόνο μεγάλο αριθμό μικρών,από τα οποία συνήθως επιζούν μόνο τέσσερα,καθώς στον μάρσιπο υπάρχουν μόνο 4 θηλές.
Έχει το μέγεθος μικρού σκύλου και χαρακτηριστικό της μορφολογίας του είναι τα δυνατά και κοφτερά σαγόνια, που μπορούν σε λίγα λεπτά να καταβροχθίσουν τα θηράματα τους και η μακριά δυνατή ουρά που τους βοηθά να στηρίζονται στα πίσω πόδια κατά την διάρκεια μάχης.



Devil stories...
  • Ο Διάβολος απέκτησε ,όπως λέγεται,το όνομα του από τους πρώτους Ευρωπαίους εξερευνητές της Τασμανίας,όταν τρομοκρατήθηκαν στο άκουσμα των διαπεραστικών και ενοχλητικών ουρλιαχτών του.
  • Συχνά Διάβολοι τραυματίζονται από μάχες μεταξύ των αρσενικών για την επικράτηση σε μια περιοχή, αποκτώντας ουλές και τραύματα στο σώμα τους.
  • Η θνησιμότητα, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την διαιώνιση του είδους,οφείλεται κυρίως στην ασθένεια DFTD.Η ασθένεια αυτήν είναι ο σχηματισμός καρκινικών όγκων στο πρόσωπο του Διαβόλου με αποτέλεσμα τον θάνατο του από ασιτία.Είναι μια μεταδοτική,μη θεραπεύσιμη ασθένεια που έχει προσβάλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους. Ωστόσο άλλοι λόγοι για την είσοδο του είδους στην ζώνη υψηλού κινδύνου,ως απειλούμενου με αφανισμό το 2009,είναι η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και από τον θάνατο νεαρών από ενήλικους Διαβόλους.
  • Από τις αρχές ήδη του 20ου αιώνα,οι Διάβολοι της Τασμανίας αποτελούσαν είδος υπό εξαφάνιση λόγο της συστηματικής εξόντωσης τους από τους κατοίκους της Αυστραλίας και της Τασμανίας.Ωστόσο το 1941 εκδόθηκε νόμος για την προστασία του,αλλά η "ανάρρωση" του πληθυσμού τους ήταν αργή.
  • Σε όλη την Τασμανία έχουν δημιουργηθεί πάρκα για την προστασία και την υγιή εξέλιξη του είδους.Ο έλεγχος για την αντιμετώπιση και την μείωση των προσβεβλημένων από την ασθένεια DFTD,γίνεται με την απομόνωση των άρρωστων ζώων.Ενώ σπάνια μπορεί κανείς να συναντήσει στην φύση Διάβολο της Τασμανίας καθώς τριγυρίζουν κυρίως την νύχτα.
  • Ο Διάβολος της Τασμανίας αποτελεί σήμα κατατεθέν της νήσου,ενώ αποτελεί και την μασκότ σε πολλές εθνικές ομάδες της Αυστραλίας.Ο πιο διάσημος Διάβολος είναι αναμφισβήτητα ο Taz, κόμικ της Looney Tunes,ενώ το 1986 από την εταιρεία DC comics εμφανίστηκε ο Tasmanian Devil, alter ego του Hugh Dawkins (μεταλλαγμένος σουπερήρωας με ικανότητες δολοφονικού τέρατος).


Ο Taz,ένα από τα πιο αγαπητά κόμικ της Warner Bros (Looney Tunes characters),εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1954,δημιουργία του Robert McKimson.
Taz μετά από απουσία χρόνων από τις ιστορίες των Looney Tunes,επανήλθε στην δεκαετία του '90,δημιουργώντας το δικό του κοινό με την σειρά Taz-Mania.
Η σύλληψη της δημιουργίας του Taz, έγινε όταν θέλησαν να δημιουργήσουν έναν νέο αντίπαλο του Bugs Bunny.Το αποτέλεσμα ήταν να επιλεχθεί ο Διάβολος της Τασμανίας,διότι πλέον οι Robert McKimson και Sidney Marcus,είχαν χρησιμοποιήσει όλα τα δημοφιλή ζώα.

Ο Taz,εμφανισιακά,είναι αρκετά διαφορετικός από τον Διάβολο διότι έχει κοντό σώμα και ουρά και καφέ χρώμα.Τα θανατηφόρα σαγόνια με τους μεγάλους κυνόδοντες είναι κοινό χαρακτηριστικό τους,καθώς και η ακόρεστη όρεξη για φαγητό που καταβροχθίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (θέλοντας να τονίσουν την ικανότητα αυτήν των Διαβόλων).Τέλος χαρακτηριστικά του Taz,είναι οι γρήγορες περιστροφές γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του,σαν τυφώνας και η περίεργη φωνή του γεμάτη με στριγκλιές και ουρλιαχτά.

Ο χαρακτήρας του Taz απεικονίζει έναν έφηβο γεμάτο ενέργεια,με ακόρεστη όρεξη να τρώει πάντα και τα πάντα.Η αρχική αποτυχία του κόμικ ήταν αποτέλεσμα της μη ικανότητας αποδοχής του κοινού ενός έφηβου Taz,που πολλές φορές λόγο της προβληματικής ομιλίας θύμιζε στο κοινό άτομο με σύνδρομο Down.Ωστόσο ο Taz,πέρα από την ξεχωριστή του ομιλία μπορεί να γράφει,να διαβάζει,να ερωτεύεται,να παίζει βίντεο παιχνίδια και να λειτουργεί ως ένα "κανονικό" καρτούν.

Πέρα λοιπόν από την πρώτη αποτυχία και την ύστερη επιτυχία με την δική του σειρά κινουμένων σχεδίων και σειρά από σουβενίρ και παιχνίδια συνδυασμένα με το όνομα του,ο Taz,παραμένει ένας φοβερός στην όψη αλλά ουσιαστικά αγαπητός και ακίνδυνος, για την παγκόσμια ειρήνη των καρτούν.

Ο Taz είναι το ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας Tasmanian,ενώ είναι παντρεμένος με την She-Devil έχοντας αποκτήσει και 2 παιδιά!









Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία Linux το 2009,άλλαξε το γνωστό λογότυπο του πιγκουίνου της με τον Tuz (όπως τον αποκάλεσαν),για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην διάσωση του Διαβόλου της Τασμανίας.


TUZ

Links:



Δεν υπάρχουν σχόλια: