Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ζώα που χάθηκαν....στην σφαίρα της φαντασίας

Μέρος 1ο


   Καθώς τα χρόνια περνούν,ολοένα και περισσότερα είδη βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των ζώων που κινδυνεύουν άμεσα υπό εξαφάνιση ή βρίσκονται σε κίνδυνο,της  Διεθνής Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN). 
Δυστυχώς παρά τις χαρμόσυνες ειδήσεις για την ανακάλυψη νέων ειδών ή την απομάκρυνση κάποιων απειλούμενων ειδών από την λίστα του άμεσου κινδύνου,εκατοντάδες ζώα πεθαίνουν καθημερινά είτε από τον ίδιο τον άνθρωπο,είτε έμμεσα από τον άνθρωπο (λόγω της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος).
   Αποτέλεσμα όλων αυτών η λίστα των ζώων που έχουν εξαφανιστεί να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Η "τίγρης" της Αυστραλίας,η "κόκκινη" Ζέβρα,ο Λύκος της Αγγλίας,η Λεοπάρδαλη της "Ανατολής" είναι ένα μέρος αυτού του κόσμου που χάθηκε για πάντα και πέρασε πλέον στην χώρα της φαντασίας και της αιωνιότητας.
Ζώα που έζησαν μαζί με τον άνθρωπο και εξαφανίστηκαν από τον ίδιο τον άνθρωπο και την βαρβαρότητα που έδειξε κατά την διάρκεια της εξάπλωσης του στον κόσμο.




Θα ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας με το Dodo...





Dodo

Dodo (Raphus cucullatus).Για κάποιους μύθος,για τους περισσότερους πραγματικότητα..

 Ενδημικό πουλί του Ινδικού Ωκεανού,το Dodo,ανακαλύφθηκε από τους Ολλανδούς εξερευνητές στο νησί του Μαυρίκιου,κατά τον 16ο αιώνα γύρω στα 1598,ενώ εξαφανίστηκε τέλη του 17ου.Οι αναφορές των θαλασσοπόρων εκείνης της εποχής αναφέρονται σε ένα άσχημο και αποκρουστικό πτηνό,διπλάσιο σε μέγεθος από τους κύκνους,που ευτυχώς για αυτούς αποτελούσε εύκολη λεία τροφής.
Τα Dodo,λόγο της ειδυλλιακής τοποθεσίας στην οποία ζούσαν εκατοντάδες χρόνια,είχαν άφθονη τροφή με αποτέλεσμα να γίνονται δυσκίνητα και εύκολα θηράματα για τους Ολλανδούς.Και παρά το συστηματικό κυνήγι τους από τους πρώτους αποίκους του νησιού,για την κατανάλωση του κρέατος τους,η γεύση του ήταν αν όχι αηδιαστική,υποφερτή.
Ωστόσο αυτό το ασταμάτητο κυνήγι του Dodo,επέφερε την καταστροφή των φωλιών τους και εντέλει τον εξαφανισμό τους σε συνάρτηση με τα ζώα,όπως γουρούνια,σκυλιά,γάτες και αρουραίοι που εισήχθησαν στο νησί από τους ναυτικούς.



Περιγραφή:
Με το ύψος τους να φτάνει το ένα μέτρο και με βάρος περί τα 20 κιλά, αναμφισβήτητα τα Dodo αποτελούσαν ένα φοβερό θέαμα.Είδος πουλιού που λόγω της σωματικής του διάπλασης δεν μπορούσε να πετάξει,προήλθε από περιοχές τις Νότιας Ασίας με κοντινότερο συγγενικό είδος τα περιστέρια.
Ωστόσο η εικόνα ενός βραδυκίνητου,χοντρού και αδέξιου πουλιού,έχει καταρριφθεί από τους επιστήμονες πολλές φορές.Οι παλιές αναπαραστάσεις των Dodo,έχουν "αμφισβητηθεί" από ζωγραφιές ινδικών πουλιών στις οποίες απεικονίζεται και ο Dodo ως ένα ψηλότερο και ταχύτερο πουλί..




  • Η πιο πρόσφατη ανασκαφή στο νησί του Μαυρίκιου,τον Ιούνιο του 2007,από τους τοπικούς αρχαιολόγους,έφερε στο φως το πρώτο ολοκληρωμένο σκελετό Dodo.
  • Η πιο διάσημη αναπαράσταση Dodo είναι από τον Roelant Savery το 1626,η οποία αργότερα αντιγράφηκε και διασκευάστηκε πολλές φορές.
  • Για πολλές δεκαετίες τα Dodo υπήρχαν μόνο στην φαντασία και τις γκραβούρες εκείνης της εποχής.Τα ταλευταία χρόνια όμως με την ανακάλυψη όλο και περισσότερων λειψάνων,γίνεται προσπάθεια από τους επιστήμονες να «ξαναγεννηθεί» το είδος,ίσως και να δημιουργηθεί εκ νέου ως ένα άλλο "Τζουράσικ Παρκ".
Roelant Savery

Δεν υπάρχουν σχόλια: