Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η επέλαση των καφέ αρκούδων..

Ενήλικη καφέ αρκούδα,μαζί με τα 2 μικρά της, εθεάθη πριν περίπου 1 εβδομάδα στα περίχωρα της πόλης του Άργους Ορεστικού.
Οι κάτοικοι της μικρής κωμόπολης του Νομού Καστοριάς,κατά την εαρινή περίοδο,έρχονται συχνά αντιμέτωποι με καφέ αρκούδες που ψάχνουν για τροφή,προκαλώντας είτε φόβο,είτε οργή στους κατοίκους.







Η "επέλαση" καφέ αρκούδων που κατοικούν στις γύρω ορεινές περιοχές της Καστοριάς,είναι ένα περιστατικό καθόλου πρωτόγνωρο για την περιοχή.Οι καφέ αρκούδες βρίσκουν πέρασμα μέσα από το ποτάμι και κατεβαίνουν στα γειτονικά αγροτικά χωράφια,προκαλώντας ζημιές στους ιδιοκτήτες τους.Τα φαινόμενα αυτά αντιμετωπίζονται από τις αρχές του τόπου σε συνεργασία με την οργάνωση Αρκτούρος που χρόνια τώρα συμβάλει στην προστασία της Ελληνικής καφέ αρκούδας.






Η Καφέ αρκούδα... 
Η καφέ αρκούδα ή αλλιώς Ursus Arctos συναντάται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο/παμφάγο θηλαστικό της Ευρώπης.Προέρχεται από την Αλάσκα και την Ασία ενώ λόγο των καταστροφών του φυσικού της περιβάλλοντος από τον άνθρωπο και του νόμιμου κυνηγιού της (κάποιες δεκαετίες πριν),ο πληθυσμός της έχει μειωθεί επικίνδυνα.Παρόλα αυτά δεν αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση και είναι το πιο διάσημο είδος αρκούδας στον κόσμο.


Η καφέ αρκούδα σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες έχει 15 υποείδη,3 εκ των οποίων έχουν εξαφανιστεί!Το πιο διάσημο υβρίδιο καφέ αρκούδας Grizzly και Λευκής αρκτικής αρκούδας είναι η Pizzly Bear (σύμφωνα με DNA εξετάσεις).Ωστόσο εξακολουθεί να ανήκει στα "μυστηριώδη" ζώα που ίσως και να ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.


Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Πίνδου και της Ανατολικής Ροδόπης και αποτελεί το μεγαλύτερο πληθυσμό αρκούδας στην Μεσόγειο,ενώ με βάση θέσπισης νόμου και σε συνεργασία με την οργάνωση (I.U.C.N.) αποτελεί είδος υπό απειλή.



Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καφέ αρκούδας είναι η δύναμη,η ταχύτητα,η ικανότητα να αναρριχάται και να ψαρεύει.Κατά τους χειμερινούς μήνες "πέφτει" σε χειμέριο ύπνο και συνήθως επιλέγει τροφή φυτικής προέλευσης προκειμένου να αποθηκεύσει λίπος.Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν αποτελεί επικίνδυνο ζώο,αλλά σε περίπτωση που αισθανθεί να απειλείται η ζωή της ή ζωή των μικρών της μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.Η ακοή και η όσφρηση της είναι τα ατού της αλλά αυτό δεν ισχύει και για την όραση της.Προκειμένου να έχει καλύτερο οπτικό πεδίο,η καφέ αρκούδα σηκώνεται στα πίσω της πόδια για ανίχνευση απειλής η τροφής.


Η καφέ αρκούδα είναι μοναχικό ζώο και συνήθως ζει ,υπό φυσιολογικές συνθήκες ,από 20 ως 25 χρόνια.Το ζευγάρωμα γίνεται κατά την περίοδο Μάιο-Ιούλιο και η αρσενική αρκούδα μπορεί να ταξιδέψει και χιλιόμετρα προκειμένου να ζευγαρώσει.




Η αρκούδα δεν έχει φυσικούς εχθρούς, καθώς αποτελεί το κορυφαίο ζώο στην τροφική αλυσίδα της.Η μόνη απειλή για την επιβίωση της είναι ο άνθρωπος!




photo:popbitch.com










Η καφέ αρκούδα σύμβολο παγκόσμιας 
Ανά τους αιώνες η καφέ αρκούδα υπήρξε ιερό ζώο και σύμβολο δύναμης.

  • Στην Ελλάδα η καφέ αρκούδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παράδοση,τους μύθους και τα λαϊκά παραμύθια.Ωστόσο η ελλειπής ενημέρωση οδήγησε στην θεωρία ενός πολύ επικίνδυνου ζώου,με αποτέλεσμα την απειλή του είδους.
  • Στην Φινλανδία,την Ρωσία και την Γερμανία η καφέ αρκούδα αποτελεί εθνικό ζώο και σύμβολο της χώρας.
  • Σε πολλές ινδιάνικες φυλές η καφέ αρκούδα αποτελεί θεότητα.
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,στις πολιτείες Montana(Μοντάνα) και California (Καλιφόρνια),η καφέ αρκούδα Grizzly αποτελεί σύμβολο τους.
  • Ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια παγκοσμίως είναι το παραμύθι "Η Χρυσομαλλούσα και οι 3 αρκούδες".
  • Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας του 1980,το σύμβολο των αγώνων ήταν ο χαριτωμένος "Μίσκα" (Мишка).
  • Το πιο διάσημο παιχνίδι στον κόσμο δεν είναι άλλο από τα λούτρινα αρκουδάκια (teddy bear).
  • Ταινίες και κινούμενα σχέδια έχουν αφιερωθεί στην καφέ αρκούδα,με διασημότερη ταινία κινουμένων σχεδίων "Ο αδερφός μου,ο Αρκούδος",της Disney.









Links:

Για όσους ενδιαφέρεστε για την προστασία της Ελληνικής Καφέ αρκούδας μπορείτε να επισκεφτείτε τα παρακάτω site:



1 σχόλιο:

Sophia's Lover είπε...

Silent friend of many distances, feel
how space dilates with each breath of yours.
Among the rafters of dark belfries peal
your own sweet tones. Your predators

will grow strong upon such fare.
Know transformation in its varied sign.
Which experience produces most despair?
If drinking offend, transform yourself to wine.

Be, in this immensity of night,
the magic force at your sense's crossroad;
the purpose of their mysterious plan.

And though you fade from earthly sight,
declare to the silent earth: I flow.
To the rushing water say: I am.
thanks.